Canon dün dünyanın en büyük algılayıcısını geliştirdiğini duyurdu.
35 mm tam boy bir algılayıcıdan 40 kat fazla alana sahip olan CMOS aynı zamanda 60 fps video da çekebiliyor!
Canon’un basın bülteninden öğrendiğimize göre 202*205 mm boyutlarındaki bu dev algılayıcı 0.3 lux ışıkta (Kabaca Ay ışığıyla aydınlanan bir gecede gördüğümüzün yarısı kadar) temiz görüntü üretebiliyor. Bu da örneğin 5D MK II deki algılayıcının 100’de biri kadar ışık ihtiyacı demek oluyor! Yukarıdaki resim 5D’nin algılayıcısı ile yeni geliştirilen dev algılayıcıyı kıyaslıyor.
Canon geçen hafta da 120 MP lik bir algılayıcı geliştirdiğini duyurmuştu.
PS: Ben bu tür haberleri girince mutlaka birileri çıkıp “Bırakın bunları efendiler, senaryonuz var mı ondan haber verin” gibi şeyler yazıyor. Ahmaklığın lüzumu yok diyeceğim ama anladığım kadarıyla ahmaklık etmeden duramıyor bazı insanlar…
Genç, gerçekten bırakalım bunları… iyi bir kısa film senaryosu var mı ? 🙂
performans verileri yarım yamalak ve fotoğraftan çok videoya dikkat çekilmiş.
ticari kullanımını görmek için sabırsızlanıyorum, gerçi şu 120 milyon pikselli aps-h’ın daha önce 50 milyon piksel olanını da duyurmuşlar fakat kullanmamışlardı.
İlker Hocam,
Bir de böyle söze “dünyanın en…” diye başlayan başlıklara dikkat etseniz diyorum 🙂
PS: Çok taze uzun metraj senaryo var elimde.
Daha büyük sensör, daha düsük ışıkta, daha temiz görüntü demektir diye birşey var mı? Varsa nedendir? Bir de bu algılayıcıya ışık düşürmek için nasıl bir lens ya da yöntem kullanılacaktır?
bence red daha iyi : ))))))))
bu caponlar kafayı yemis,yakında sete gittigimizde,sabah motor diyip,oglen kamerayı upgrade edip,gece sahnelerine baslarken de sete gelen bir yeni modelin naylonlarını cıkarıyor olacagız….
bu teknolojideki gelişim sinemayı, bildiğimiz alıştığımız şeyden kopartacak mı yoksa film çekmeyi mi kolaylaştıracak?
Bana da bu soyha Yemenli Japonlar işi çok ağırdan alıyormuş gibi geliyor. Ayrıksı düşük ışık duyarlılığından söz edebilmek için ayrıksı algılayıcı ebatından söz ediyor olmamız gerekiyorsa durum daha ne kadar acınası olabilir ki?
algılayıcı boyutunu büyütmek harika, kazandıracağı fstoplar ve setteki ışık vb maliyetlerini düşürmek çok güzel. peki tüm bu yatırımların yanında fps’ye yatırım neden yapılmaz. dert ısınma ise çözüm neden üretilmez ve hala neden 5dmkii mize en azından 60 fps desteği verilmez.
Concept araba mantığı ile çıkartılan bu algılayıcılardan ziyade sette çözüm istiyoruz 🙂
@joshcun isigi sadece ortami aydinlakmak icin kullaniyorsaniz zaten orda bir sorun var demektir o anlamda yeni dev algilayicinin asiri detay goruntuleri isikta da makyajda da arti maliyet getirecektir kanimca…
ancak hayata gecmesi cok zor olacak diye dusunuyorum oyle bir islemci oyle bir lens ve nasil bir kayit ortami data rate i hayal etmek bile guc…
muhteşem bir sensörmüş 🙂 piyasaya hemen çıksa keşke..
öte yandan beni tam tersi de biraz düşündürdü.. sensor boyutu büyük olduğundan ve ışık hassasiyeti çok olduğundan, gün ışığında standart kameralara kıyasla 7-8 stop belki daha çok “az pozlama” gerektirmeyecek mi? az pozlamanın çaresi daha kolay elbette ama sadece merak ettim mantığını..
@Özgür : Neutral density filtre takarsın hallolur.
kim bilir kaç sene sonra bunları piyasaya sürer.
@özgür algılayıcının büyüklüğü high speed için gerekli olacak. yüksek fps’de bir o kadarda ışık ihtiyacımız olacak. tabi firmalar yüksek fps için ısınma/besleme-pil-/kayıt ünitesi vb. sorunlarını çözmeleri gerekiyor. o açıdan dslrlerde yüksek kareye çıkmak için ciddi yatırım düşündüklerini sanmıyorum. fanlı bir fotoğraf/video makinesi elde güzel durur mu?
Bu algılayıcıyı gelecekte bir video kamera için kullanabilirler. dslr için değil yanılmıyorsam. Yanlışım varsa İlker bey düzeltsin lütfen.