Monthly Archive for Haziran, 2009

Büyülü Fener

Magic Lantern firmware introduction from Trammell Hudson on Vimeo.

EOS 5d MK II için “kırılmış” bir firmware geliştirme adımlarından bahsetmiştim. Sonunda firmware Büyülü Fener (Magic Lantern) adıyla çıktı. Yazılımın güzel tarafı kameranın ROM’una hiç bir şey yazmaması. Böylece istediğiniz anda normal Canon firmware’ine dönebiliyorsunuz.

Yazılımın sitesi şurada.

Şimdilik yaptıkları:

– Ekranda ses yüksekliği göstergesi

– AGC devre dışı

– Çekim sırasında kulaklıktan kaydı dinleyebilme

– Elle ses kazanç kontrolü

– Videoda zebra çizgileri

– 2.35:1 4:3 için crop çizgileri

Chuck Westfall ile Sohbetimiz!

Chuck Westfall Canon’un Amerika sözcüsü ve teknik danışmanı. Bu adamcağız her ay şu web sitesinde bir köşe yazar. Chuck o kadar bilinen bir figür ki “Fake Chuck Westfall” adıyla onunla dalga geçen bir blog bile var ve epey de hit alıyor.

Bu ayki köşesinde dayanamayıp kendisine “5D Mk II 24 veya 25p’yi destekleyecek mi?” diye soruverdim.

Bütün sorulara anında cevap veren Chuck benim soru için 4 gün düşündükten sonra aşağıdaki cevabı verdi:

“Bu konuda bekleyip göreceğiz fakat isteğiniz için teşekkürler!”

Metnin aslına şuradan ulaşılabilir. Bu kısa sohbet (!) neye yorulabilir bilemiyorum fakat “hayır” dememiş olması ilginç…

Olympus’dan E-P1

pen Micro 4:3 kameralarla ilgili bir sürü soru sorulurken bugün Olympus tarafından duyurulan PEN serisinin ilk modeli E-P1 akılları daha da karıştıracak gibi.

Metal gövdesi ve retro tasarımıyla ilgi çekici olduğu kadar 12 MP’lik  büyük algılayıcısı, 720p HD video çekmesi, gövdeden titreşim önleyici sisteme (Image Stabilization) sahip olması, 3.0 inch lik LCD’si ve sadece 335 gr. ağırlığındaki gövdesiyle sağlam bir alete benziyor.

Video özellikleri konusunda henüz tam bir bilgiye ulaşamadım. Aletin Amerika fiyatı 17 mm (35 mm’de 34 mm’ye denk) 2.8 bir prime mercekle birlikte 899 dolar.

Daha ayrıntılı bilgi şuradan edinilebilir.

RRRRaw!

One Image, Many Visions

RedUser.net üyesi bir firmanın, Shot With RED adlı blogunda “The power of REDCODE RAW” başlıklı bir yazı yayınlamış. Yazıya göre; omuz üzerinden çekilmiş bir kız karesini 4K – TIFF formatında indirip (48 MB), renk düzenleme yapıp – karenin son halini tekrar siteye upload edebiliyorsunuz.

Şu ana kadar color-correction yapılmış 40 farklı versiyon yüklenmiş. Aynı kaynak kareden üretilen “One Image, Many Visions” adlı galeri ilginizi çekebilir. — Son 2 kare benden : )

Videoblog?

[flashvideo file=”https://www.ilkercanikligil.com/wp-content/uploads/ucuc.flv” image=https://www.ilkercanikligil.com/wp-content/uploads/ucuc.jpg /]

Dün Kabataş’tan geçerken sahilde Bungee yapan gençler gördüm. Kamera da yanımda olunca dayanamayıp biraz çektim. Project Natal falan derken adrenalinin hası burada 🙂

Aradaki 1 sn donuk kare 5D Mk II’nin videonun arasında fotoğraf çektiğinizde oluşturduğu boşluk. Aletin kayıt giriş ve çıkışları (düğmesi garip bir yerde olduğu için)  çok sallantılı oluyor ne yazık ki…

Aşağıda da bir kare foto… Atlayanların yüz ifadeleri çok güzel! Fotoğraf mı video mu derseniz galiba bazen fotoğraf demek zorundayım 🙂

_mg_2757

Project Natal

projectnatal

Ses (konuşma) algılıyor… Şekilleri algılıyor… Derinlik algılıyor… Yüz ve hareketlerinizi algılıyor… ve… Cevap/karşılık veriyor!

Project Natal, Microsoft XBox 360‘ın konsol/kumanda gerektirmeyen yeni platformu. 1 Haziran’da tanıtılan bu yeni platformda; vücut hareketleri, konuşmalar ve hatta eşyalar kullanılarak oyun oynamak mümkün.

Bir CMOS ve infra-red projektörden oluşan 23 cm’lik bir sensör, bu güzide “alete” 3 boyutlu hareket algılama kabiliyeti sağlıyor. Fakat perde arkasında; bunu yorumlayabilen ve diğer özellikleri kazandıran müthiş bir Microsoft yazılımı var. (Vista olmadığı kesin : )

Microsoft şimdiden, oyun üreticilerine 1000’den fazla SDK yollamış. Fakat, henüz Project Natal’ın fiyatı ve piyasaya çıkış tarihi ile ilgili bir açıklama yok. Merakla bekliyoruz…


XBox Project Natal’ın resmi YouTube kanalı burada…  Sitesi şurada… PlayStation nerede?.. Wii?..

Dijital Güzin Abla…

Blog ve e-posta üzerinden bana sorulan sorulardan bazılarını cevaplamak için bir SSS (FAQ) sayfası açtım. Üstteki panelde SSS başlığından ulaşabilirsiniz… Sorularınızı o başlığa ekleyebilirsiniz… Tabi cevabını bilmediğim sorular da gelecektir. O zaman da hep beraber cevabını buluruz diye düşünüyor ve umuyorum….

PS: Bugüne kadar sorular ilgisiz baslıklara karisiyordu artık SSS sayfasını kullanabiliriz.

PS2: Kargasayı azaltmak icin bir FAQ eklentisi kullanmaya basladım. SSS sayfası yorumlara açık olmayacak… Daha önce yorumu olanlardan özür dilerim.

Social Media

Visit Us On TwitterVisit Us On Youtube