Monthly Archive for Nisan, 2009

RED ve Speedgrade

[flashvideo file=”https://www.ilkercanikligil.com/wp-content/uploads/sahibindenev.flv” image=https://www.ilkercanikligil.com/wp-content/uploads/sahibindenev.jpg /]

Gör. Yön: A. Korfalı / Yapım Evi: Combo / Post: Makina

Bu sefer RED’in iş akışında yeni bir durak olarak Irıdas Speedgrade‘i denedik. Tahmin ettiğim gibi ayrı bir CC aşamasından geçmek hayırlı bir durum. Bundan önceki filmler ya yeşilde ya da dekorda çekildikleri için RED’le ilgili tam bir yorum yapamıyordum. Bu filmlerde ise hem iç hem dış, hem gün, hem de geceyi test etme fırsatı bulduk.

Görsel olarak RED (iyi merceklerle kullanıldığında) çok çok iyi. Speedgrade’de 2K playback yaparken bunu daha da açık görebiliyorsunuz.

Sektörden bir çok insan üzülse de RED filmle arayı ciddi şekilde kapatmış. Hatta dün başka bir işin telesinesinde filmin üzerindeki sayısız toz ve çiziği görünce açıkcası ibre RED lehine dönüyor. Sürekli “RED’de problemler varmış” diyen insanlarla karşılaşıyorum. Bu RED’le çektiğim üçüncü profesyonel iş oldu. Ne gibi bir problem olduğunu ben anlamış değilim. Bilen varsa açıklarsa sevinirim.

Bence şimdi tek engel kaldı: Avid’in tam desteği. O da Avid DS üzerinden başlamış. Büyük olasılıkla aşağılara inecektir.

Zafer Doğan

zaferdogan Marmara Üniversitesi Sinema TV Bölümünde yıllarca hocam olan Prof. Zafer Doğan’ı 13 Nisan 2009’da geçirdiği kalp krizi sonucu kaybettik.

Çarşamba günü Marmara Üniversitesi Acıbadem Kampüsünde bir anma töreni olacak.

Sevenlerine, ailesine ve öğrencilerine baş sağlığı dilerim.

1951’de Bandırma’da doğan Zafer Doğan Marmara Üniversitesi Sinema TV Bölümü’nün kurucusuydu. İstanbul Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu Grafik Sanatlar Bölümünden 1974’de  mezun olan Doğan, Devlet bursuyla San Francisco State University Film-Televizyon Bölümlerinde Yüksek Lisans Eğitimi yaptı (1975-1978).

Zafer Doğan Sinema-TV-Fotografi alanında 1987’de Doçent ve 1993’de Profesör oldu. Bir çok filmde yapımcılık ve yönetmenlik yapan Doğan son olarak İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde İletişim Fakültesi’nde dekan yardımcısı olarak görev yapıyordu.

Biberleyelim

http://www.kenrockwell.com/tech/why-we-love-film.htm

Neden RAW?

rawcekmekNeden RAW çekmek gerektiği konusunda daha önce de yazmıştım ama bunun faydalarından ne kadar bahsetsem az.

Örnek: Yukarıdaki kareyi 2006’da çekip bir kenara atmıştım. O zamanki RAW işleyici (Adobe Camera Raw) gökyüzünü geri getirirken diğer bölgeleri de korumama izin vermemişti. Geçen gün meraktan aynı kareyi yeni ACR 5.2 ile açmayı denedim. Gördüğünüz gibi sağdaki karede (herhangi bir özel  Photoshop hilesi yoktur) gökyüzü olduğu gibi geri geldi! Tabi bulutlar geri geldi diye bu iyi bir fotoğraf haline geldi mi? Hayır ama olsun o ayrı bir tartışmanın konusu!

RAW çekmek negatif çekip saklamak, JPEG çekmek ise kağıda bastırıp negatifi çöpe atmak gibi (yukarıdaki kare JPEG olarak çekilmiş olsa gökyüzü sonsuza kadar soldaki haliyle kalacaktı). Nedeni de basit RAW 14 bit ve sıkıştırılmamış veriyi içerirken JPEG 8 bit ve sıkıştırılmış veriyi saklıyor. Bu video için de aynen geçerli.

Kıssadan Hisse: RAW çekiniz, çektiriniz…

Social Media

Visit Us On TwitterVisit Us On Youtube