[flashvideo file=”https://www.ilkercanikligil.com/wp-content/uploads/winsakiz.flv” image=https://www.ilkercanikligil.com/wp-content/uploads/winsakiz.jpg /]
[flashvideo file=”https://www.ilkercanikligil.com/wp-content/uploads/winsaerkek.flv” image=https://www.ilkercanikligil.com/wp-content/uploads/winsaerkek.jpg /]
Prod. Şir: Mikado Film / Gör. Yön: Alp Korfalı / Compositing & Color Correction: Emre Aypar Makina / Ajans: Drive
RED’le çekmeye devam ediyoruz! Gerçi Alçıder de bu yeni filmler de klasik prodüksiyonlar olmadığı için hala tam bir değerlendirme imkansız. Özellikle Winsa filmleri aslında stop motion oldukları için herhangi bir DSLR ile de çekilebilirlerdi ancak sondaki plan için zaten RED gerektiğinden o yola gitmedik. Stop motion açısından RED’in bence iyi bir özelliği de bütün kareleri tek bir dosya olarak göstermesi. Yani her kare için ayrı R3D dosyasına gerek yok.
Ne yazık ki RED iş akışı hala tam oturmuş değil. Herkes kendine göre bir yol tutuyor. Yıllarca kaçtıktan (ve öğrencilerimle dalga geçtikten) sonra maalesef Adobe Premiere’in kucağına düstüm! Makina’da filmi Premiere CS4’te bir araya getirdikten sonra Emre Aftereffects’de R3D’leri topladı. Sonra da görüntüleri 16 bit tiff olarak export etti. Gerisi Fusion’da bitirildi (Color Correction ve Compositing kısmı)
RED’le çalışmak konusunda bir takım notlar aktarmak isterim (Yalnız henüz ortada kesin bir iş akışı olmadığı için bazı notlarım iki ay sonra tamamen anlamsız hale gelebilir. Şimdiden uyarmakta yarar var.)
– Nedenini açıklamak zor ama sette monitördeki görüntü yine de “çok iyi bir video kamera” hissiyatında (ki zaten öyle : ) Sonradan color correction a geçince insan daha iyi hissediyor kendini.
– 35 mm ile çalışırken renk düzeltme aşaması başlı başına bir iştir. Her planın rengine colorist ile birlikte karar verilir ve bu kararlar net ve kesin olmak zorundadır (tekrar telesine yapabilirsiniz ama saati 700 dolarlık bir süitte genelde istenmeyen bir durumdur!). RED’le çalışırken bu böyle değil. Her ne kadar aynı uygulamayı RED için de yapabilseniz bile sonuçta aslında elinizde daima RAW veri olduğundan filmin renklerini her an değiştirebiliyorsunuz. Bu da tahmininizin aksine her zaman iyi bir şey değil. Bazı kararlar verilmeli ve geçilmeli!
– RED’in kendi merceği epey uyduruk. Hem diyaframı kötü hem de odak uzaklığı aralığı… Mutlaka PL mercek kiralamak gerekiyor (ki zaten biz de öyle yaptık)
– Çektiğini anında izlemek tabi büyük avantaj ama bir yandan da işin büyüsünü biraz kaçırıyor 🙂
– Sektörde “RED şöyle kötüymüş, böyle yetersizmiş” diyen bir grup insan var. Tabi bunlar tamamen uydurma fikirler. RED sonuçta bir kamera. Bazı işler için çok iyi, ucuz ve pratik. Belki başka bazı işler için o kadar uygun değil ama son iki reklam filmindeki performansına bakarak özellikle bütçe kısıtlamaları varsa RED çok çok iyi bir seçenek diye düşünüyorum. Buna karşılık mesela Sony f900 türevi HD kameralar için aynı şeyi düşünmüyorum. Tabi yeni f35’i deneme fırsatım olmadı ama RED varken gidip HDCAM bir sisteme kendini kapatmaya bir anlam vermek zor. Sonuçta RED okuyucu gerektirmiyor. Çok iyi bir bilgisayar yeterli…
– RED’e en erken geçenlerden biri olmak doğrusu hoşuma gitmiyor değil. Rimbaud’nun dediği gibi “Mutlaka modern olmak gerekir!” : ) Zevzeklik bir yana RED ve türevlerinin çok kısa sürede beklenenin ötesinde yaygınlaşacağını sanıyorum.
Hareketli görüntülerde dijital devrim başladı ve buna karşı direnmek yararsız… Her ne kadar gönlüm hala filmden yana olsa da (film çok güzel evet!) RED ve türevlerini yok saymak saçma olur. Uzun vadede dijital kazanır diyorum ama daha önemlisi artık görece daha düşük bütçeli işlerde de iyi görüntü elde etme şansı var. Bu da herkes için iyi…
merhaba ilker… çok güzel olmuş elinize sağlık.. üst sağdaki (kadının bulunduğu) evdeki renkleri çok beğendim.. bunu postta mı yaptınız yoksa çekim sırasında kullanılan ışıklar da farklı mı (yani biri daylight biri tungsten gibi)
Filmi gercek zamanda ve iki kiz yanyana cektik. Yani dekor oyle kurulmustu. Asagida renk duzeltmesi yapilmamis ham kare var.
nasıl oluyor da sol taraf biraz daha mavi duruyor? duvar boyasından falan mı?
Genelde ajanslara ve yapim gruplarina anlatmakta zorluk cektigim bir sey bu. Filmin rengi denen sey telesine veya color correction dan once art direction la belirleniyor… Sonradan yapabilecekleriniz aslinda kisitli. Alp burada bir miktar mavi filtreleme yapmisti yanlis degilsem ama sonucta asil belirleyici olan dekor evet…
bu arada adresinde tamamını RED ile çektiğimiz bir klip var..
şifre: lora123
ögrenci: Hocam hangi kurgu programına devam edelim ?
hoca: AVID , AVID
Ö : ama..
H : AVID AVID …
şimdi final cut kullanıyorum. hvx 200 sayesinde ama hiç pişman değilm kesinlikle AVID in disiplini iyi oldu diyorum..
Teşekkürler 🙂
Premiere pro cs4 için çok iyi diyorlar…
son çıkışı ile avid ve final cut dan daha iyi diye okudum forumlarda ve sanırım ve RED performansı da çogu kurgu programından iyiyimiş…
dogru mu bunlar… sıralama nedir şu son dönemde…
Valla sıralama hep değişebilir ama en yukarısı hiçbirzaman değişmez,AVID.Ama final cut yurtdışında baya rağbet görüyor.Bunu birazda pc ve mac tercihi belirliyor sanırım.Amerikada artık her post şirketinde 2 adet final cut set var.Final cut operatörleri artık güzel paralar kazanıyorlar.Adobe ise herzamnki gibi bi takım yenilikleri gerçekten geç yapıyor.(Şuan AVC-I desteği yok,mxf içinde 1 sene beklemiştik).
Ama cs4de artık, bu işte bende varım dedi.Gerek mxf gerek red dosyalarındaki native support’u inanılmaz.Hele P2 kamera kullanıcıları için premiere biçilmiş kaftan.
Exportlara gelince,benim şahsi fikrim,cs3 diğer eski versiyonlardan iyi idi ama yine aşırı sıkıştırmaları hissedilebiliyordu.cs4 de bu tamamen kalkmış gibi görünüyor,codeclerle ilgili bir kaç test yaptım,sonuçlar iyi idi(premiere dünyası içinde).Ama aynı codeclerle bile alsanız sanırım avid en doğru sonucu veriyor.
Tabi biz uncomp çalışsak bile,müşterilerimiz,deliler gibi uncompressed hd set fiyatları sorsalarda.Yayın kopyasını kanala gönderdikten sonra, kanalda 11:1 sıkıştırma ile yapılan transferi görseniz sanırım bütün bunların bi anlamı kalmazdı.
hocam yukarıda çok iyi bir bilgisayar yeterli demişsiniz ya onu biraz daha açar mısınız?
@Ulas dogru ama yine de en yuksekten baslamak 11:1 compression dan sonra bile sonucu etkiler.
@Aytug core2duo veya tercihan quad islemcili en az 2 gb ram li bir bilgisayarda offline yapabilirsin. Online baska mesele : ) orada biraz yaslanacaksin ne olursa olsun!
@Ethem: Premiere bence hala cok kotu ama yapacak bir sey yok. Avid her zamanki agir kanliligiyla RED e destek vermiyor. Cogu seye vermedigi gibi : )
Red iş akışı tam oturmuş değil, derken Makina’da tam oturmamış mı diyorsunuz yoksa dünyada da bu böyle mi?
Dunyada… Makina da degil hasa : )
kizlar filminde sol dekor icin koydugumuz isiklarda yarim steel blue filtresi var
normal mavi filtreye gore biraz daha farkli bir karakteri var.her iki film de tungsten isik ile cekildi.
İlker merakımdan soruyorum RED’in workflow’unda ne oturmamış? Özellikle final cut/color bazlı söylersen memnun olurum..
Sordugun sorunun cevabini kendin vermissin aslinda: Final Cut bazli ne demek?
Bir aletin workflow unun oturmasi demek o aletle ilgili “bir cok” is akisinin dunyaca bilinir, acik, pratik ve kolay sekilde yapiliyor olmasi demek. Yani ben ilker diye bir kamera yapsam sonra da ilker kurgu ve ilker renk yazilimlariyla bunu yapabiliyorsunuz desem bu ilker workflow u oturmus demek mi olur : )
Elimdeki HVX ilk çıktığında bunu final cut tam destekliyordu ama avid’in desteklemesi aylar sonra oldu hatta bir klibi avid’e yüklemek için canımız çıkmıştı ama ne hikmetse HVX’in hiçbir zaman workflow problemleri var diye bir ünü çıkmadı. Acaba panasonic yüzünden olabilir mi?
Final cut bazlı istedim çünkü ben çektiğim şeyleri en az 2-3 alternatif workflow ile sonuçlandırabiliyorum ve bu süreçte bir problem yaşamıyorum red’in forumlarında da artık oturmuş ve kabul görmüş olduğunu biliyorum. Olsa olsa bazen elimdeki makina bunu destekleyecek kapasitede olmuyor. RED’in akışında insanların kafasını karıştıran (belkide pratik bulmadıkları) farklı amaca uygun birden çok workflow opsiyonu olması. Eğer klip-reklam gibi sonucu TV’de yayınlanacak birşey ise farklı, beyazperdeye yansıtılacak ise farklı bir workflow üzerinden gidebiliyorsun. Tamamen ne kadar detay ve renk görmek ve hedefinin ne olduğuna bağımlı workflow opsiyonları var. Dikkat edin VAR diyorum. Eğer olmasaydı bu durumda problemli olduğunu söyleyebilirdik. Bunlarda henüz tamamlanmamış ve eksik bir konu yok ki? Neden workflow konusu açık tamamlanmamış oluyor anlayamadım. Evet belki 1 yıl önce bu konu çok daha problemli idi. Eğer Avid RED’i desteklemekte geç kalmışsa bu bence RED’in değil Avid ‘in sorunu..
Ergin kusura bakma ama eskiden bir kamera alip kendini o kamera ile tanimlayan goruntu yonetmenleri olurdu. Onlar gibi konusuyorsun
Daha ciddi argumanlar getirirsen konusabiliriz. Fanatik yorumlarda bulunacaksan konusmamiza gerek yok.
Reklam cok guzel olmus Ilker bey elinize saglik.orjinal split screen boyle olsa gerek,isik da ozellikle hirsiz bolumunde cok hos.aciklayici bilgiler icin tesekkurler.
Şuba işakışı diyelim, herkesin gönlü olsun. Benimki olsun en azından :).
ilker bu işakışı oturmadı olayını ben tam olarak anlamıyorum. nedir tam oturmayan? bence işbilir yönetmen ya da sinemacı kameraman mevcut olanaklardan mümkün olduğunca azami fayda sağlar. yani red’in sizin deyiminizle workflow’unun oturması için avid’in native support’u mu gerek? david fincher’ın red ile çekilmiş “fate” reklamını görünce tamam demiştim işte bu. ama şimdi tereddütte kaldım. çünkü param az imkanlarım kısıtlı. red’in işakışı tam olarak ne olunca açık, pratik ve kolay olur. yardımcı olursanız sevinirim.
Gercek isminiz bu olamaz (Vecihi Hurkus Turk havacilik tarihinin onemli isimlerinden biri) ama yine de cevap vereyim:
RED in dosyalarinin desteklenmesi icin SDK (Software Development Kit) in acilmasi gerekiyordu. RED bunu ne yazik ki gec acti (Agustos 2008) ve anladigim kadariyla da tam olarak acmadi (tam olarak acmadi derken ortada bir decoder var ama encoder sadece kameranin icinde var.
Bir is akisinin oturmasi icin avid in native support u elbette sart degil. zaten mesele avid de degil. sorun su: Red dosyalari ile ugrasirken surekli olarak bir transcode engeli ile karsi karsiyasiniz. Sonucta elimizde dogrudan sensor den gelen verinin redcode ile sikistirilmis hali olsa da illa bir sekilde baska bir formata transcode etmek zorunda kaliyoruz.
Olmasi gereken cok basit:
1- Basit ve hizli yapilabilecek bir offline duzenegi
2- Bu basit offline i orijinal online R3D lere baglayabilecek bir conform secenegi
3- Bu online R3D leri full kalitede playback ve color correct edebilecek bir yazilim.
Henuz boyle bir sistem yok ortada. Varsa bilen biri aciklasin ben de bileyim. Final Cut 4K desteklemiyor bu arada…
Vecihi Hürkuş Türk Hava Kurumu’nu kuran kişi. Aynı zamanda uçabilen ilk Türk yapımı uçağı yapan kişi.(16 dakika olsa da bu bir başarıdır.)Hayatından güzel bir film çıkacak inşallah. Sitede gerçek adların kullanılması zorunluluğunu bilmiyordum.
Bilgisayar teknolojisinin her 18 ayda bir kendisini ikiye katladığını düşünürsek bu sıkıcı uzun kod dönüştürme süreçleri azalacaktır.offline i orijinal online R3D lere baglayabilecek bir conform secenegi işini Scratch Cine halihazırda yapıyor galiba. Tam emin değilim.
Tabi ki oyle bir zorunluluk yok…
http://www.assimilateinc.com/images/workflowdiagrams/workflows.html
4K playback yaptigindan ben de emin degilim…
PS: 2K ya kadar playback
Bu arada asil soru transcode un uzun surmesi degil. Bu transcode un nasil yapildigi. RED sensore dusen isigi dogrudan RAW olarak sakliyor (matematiksel olarak kayipli bir algoritma ile sıkıtırarak)
Bu asıl veriyi baska bir seye donustururken (ornegin 16 bit tga) bence mutlaka arada bir seyler kayboluyor olmali.
dogru olan is akisinin sonuna kadar o ilk dataya erisim sahibi olmak.
Benzer bir durum DSLR larda da vardir. Ornegin 5D II nin raw dosyalarini Adobe ile acmak baska seydir Canon RAW ile acmak baska. Aslinda o acma islemi gercek goruntunun olusma anidir. RED de de ayni durum soz konusu olmali.
bilmem anlatabildim mi.
teşekkürler.
http://www.red.com/red_mythbusters/
Elimde imkan olmasına rağmen hala tam detaylı bir workflow testi yapmamamış üşengeç bir insan olarak; yine de İlker’in 3 maddesine de katılıyorum. Sonuçta beni üşendiren şey bu 3 madde : )
..ve hala Monkey Extract vs. gibi yazılımların bulunması ve satıyor olması da başka bir kanıt.
Bu arada Final Cut sevmem, tiksinirim, yıpratırım : )
Neden?
Örnek Avid Error: “ADM_DSOUND_MIXER_OPEN_ERROR” (idüğü belirli)
Örnek Final Cut Error: “GENERAL ERROR” (ne idüğü belirsiz)
Cineform resmi olarak Red iş akışı sağlamaya başlamış.
Bu senenin Oscar katili Milyoner Varoş Köpeği filminin de post’unun Cineform ürünleri kullanılarak(büyük ölçüde, bazı sahneler için çok az 35 mm çekim yapılmış) tamamlandığını söylemekte fayda var.
Aşağıdaki linkten işakışına göz atabilirsiniz.
http://www.cineform.com/products/technotes/redoneworkflow.htm
Haziran ayına kadar bir kamera almam gerekiyor. iki gündür sitenizdeki bilgileri inceliyorum. Açıkcası benim de aklım RED’e takıldı.
Red almaya kalksam, imkanları nedir?
Şu an en uygun fiyat aralığı nedir ve yaza kadar en uygun fiyatlı red ne kadar bir paraya satılıyor olacak?
RED’in sitesinden pek çözemedim..
Red’in Final Cut – Scratch iş akışı bence yeterli görünüyor. 35mm iş akışı daha mı akıcı? Burda yazılım desteğinin yanısıra prodüksiyon şirketlerinin de bu yeni akışa direnç göstermesi durumu söz konusu. Artık üstelik high-end sistemler de r3d dosyalarını destekliyor ve yaygınlaşıyor. Örenğin Da-vinci de geçenlerde RED desteğini duyurdu.
Red ile ilgili önemli olgu bence 60.000 dolar gibi bir bütçeyle prodüksiyon ve post-prodüksiyon ekipmanı (lensleri saymazsak) oluşturuabilme fırsatı vermesi. Bu da bağımsız sinemacılar, belgeselciler ve düşük bütçeli reklam çekenler için müthiş bir fırsattır bence.
kardeşim selamlar ben okuldan Akif, hatırladın diye umarak konuya gireyim 🙂
8mm filmden dvd kopya almaya çalışıyorum ama bu işi yapabilen bir yer bulamadım. senin bilgin ya da bildiğin bir yer var mı acaba.
sevgiler, iyi çalışmalar.
Akin Telesine diye bir sirket yapiyordu Taksim de…
teşekkür ederim. Araştırayım.
bende Taksim Sadri Alışık sokakta buldum Erdoğan Bidal telesine-ışık isimli bir yer.
merhaba Adobe Premiere Pro Cs4 kullanıyorum ama .MXF formatında videolarımı Adobe Premiere Pro Cs4 te açamıyorum desteklenmeyen format diye bir uyarı geliyor bunun için codec felan gerekiyor sanırsam ama bulamadım yardımcı olursanız sevinirim. tşkler
Merhaba, ben RED’le bir kısa film çektim fakat kurgusunu nasıl yapacağımı bilmiyorum elimde bilgisayar buna uygun değil zaten 5d 7d nin görüntüleri için de iyi değil eski bir bilgisayar. Yeni bir bilgisayar almayı düşünüyorum fakat fazla bütçem de yok, hangi özelliklerde ve hangi fiyat aralığındaki bilgisayarlarla çalışma yapabilirim. Ayrıca hangi yolları izlemem gerektiğini de bilmiyorum R3d dosyalarını işlerken bir kaç yazı okudum ama bilgisayar yeterli olduğundan hiçbirini deneyemedim.
Yardımcı olursanız sevinirim.