Monthly Archive for Mart, 2009

Canon EOS 500D (Rebel T1i)


eosEpeydir beklenen yeni EOS 500D sonunda açığa çıktı: EOS REBEL T1i

Alet 50D’deki algılayıcının aynısına sahip ve 5D MK II gibi video çekebiliyor! Gel gor ki Canon yine garip bir şey yapmış. Yeni EOS 1080p modunda saniyede 20 kare çekiyor!!! (720p de 30 kare!)

Artık inadına yapıldığına çok emin olduğum bu saçmalık can sıksa da kameranın 899 USD’lik Amerika fiyatı tabi ki çok cazip. Kimbilir belki önümüzdeki 10 yılda Canon doğru kare hızı olan 25’e ulaşabilir 🙂

Yeni 500D’de aynen 5D Mark II’deki gibi 920 bin piksellik bir LCD var. Ne diyelim her zamanki gibi Canon 50D alanlara kazık attı!

Ayrıntı burada ve şurada...

Fotoğrafçı: Vanessa Winship

sweet_nothings_21

Pek sevdiğim bir tarz olmasa da 1960 doğumlu İngiliz fotoğrafçı Vanessa Winship’in bazı fotoğrafları güzel.

Winship “Sweet Nothings” serisinde Karadeniz ve Doğu Anadolu’da dolaşıp kız orta okul öğrencilerini portrelemiş.

Bakışı oryantalist de bulunabilir (malum her tür Avrupalı bakışı bu suçlamaya açıktır) fakat ne olursa olsun bazı fotoğrafları bence iyi. Özellikle geneline bakıldığında belli bir stili var.

Sitesi buradan incelenebilir. Ayrıca Winship’in “Sweet Nothings” serisi Fotoğrafevi’nden “Tatlı Fısıltılar” adıyla kitap olarak da çıkmış.

Alexa!

Blog aylardir Alexa‘da ilk 500 bini zorluyor ama bir türlü geçemiyordu. Az evvel 496.881 ile kendi rekorunu kırmış bulunuyor. Tabi yarın yeniden düşebilir o ayrı!

Her ne kadar son dönem biraz çalkantılı geçse de cümle aleme hayırlı olsun 🙂

Taze Süt!

freshmilkEski öğrencilerimin de içinde bulunduğu bir grup hip tasarımcı arkadaş yeni bir site açmışlar: Freshmilk!

Benzerleri olsa da fikir bence çok iyi: Bir çeşit ortak görsel link deposu. Her gün “taze görsel malzeme” (fotoğraf, video, tasarım vs) tarayıcınıza geliyor.

Örnek olarak şuradan son yıllarda gördüğüm en iyi müzik videolarından birini izleyebilirsiniz.

Taze sütçülere her gün göz atmakta yarar var!

Kısa Film için Video Kamera (2009)

2002 yılında Altyazı adlı sinema dergisi için “Ev Yapımı Sinema” başlığı altında dört yazı yazdım. Sonraki yıllarda kontrolüm ve isteğim dışında bu yazılar İnternet’e yayıldı ve ne yazık ki çoğunlukla da izinsiz olarak kullanıldı. Geçenlerde fark ettim ki yazının sunulmadığı tek yer benim sitem 🙂

Dizinin ilki kamera seçimiyle ilgili ipuçları içeren yazıydı. Tabi 2002’den bu yana kamera alanında bir sürü şey ciddi şekilde değişti. Gerçi bütün bu değişimlere rağmen yazının temelindeki unsurlar aynı kaldı. Yine de 2009 itibariyle yazıyı hafifçe güncelleyip tekrar ortalığa sürmeye karar verdim. Aşağıdaki bağlantıdan Adobe Acrobat dosyası olarak indirilebilir.

Kısa Film İçin Video Kamera 2009

Cesur Yeni Dünya!

TED konuşmaları her zaman ilgi çekicidir ama bu yeni ürün çok heyecan verici…

RED’le Devam: Winsa

[flashvideo file=”https://www.ilkercanikligil.com/wp-content/uploads/winsakiz.flv” image=https://www.ilkercanikligil.com/wp-content/uploads/winsakiz.jpg /]

[flashvideo file=”https://www.ilkercanikligil.com/wp-content/uploads/winsaerkek.flv” image=https://www.ilkercanikligil.com/wp-content/uploads/winsaerkek.jpg /]

Prod. Şir: Mikado Film / Gör. Yön: Alp Korfalı / Compositing & Color Correction: Emre Aypar Makina / Ajans: Drive

RED’le çekmeye devam ediyoruz! Gerçi Alçıder de bu yeni filmler de klasik prodüksiyonlar olmadığı için hala tam bir değerlendirme imkansız. Özellikle Winsa filmleri aslında stop motion oldukları için herhangi bir DSLR ile de çekilebilirlerdi ancak sondaki plan için zaten RED gerektiğinden o yola gitmedik. Stop motion açısından RED’in bence iyi bir özelliği de bütün kareleri tek bir dosya olarak göstermesi. Yani her kare için ayrı R3D dosyasına gerek yok.

Ne yazık ki RED iş akışı hala tam oturmuş değil. Herkes kendine göre bir yol tutuyor. Yıllarca kaçtıktan (ve öğrencilerimle dalga geçtikten) sonra maalesef Adobe Premiere’in kucağına düstüm! Makina’da filmi Premiere CS4’te bir araya getirdikten sonra Emre Aftereffects’de  R3D’leri topladı. Sonra da görüntüleri 16 bit tiff olarak export etti. Gerisi Fusion’da bitirildi (Color Correction ve Compositing kısmı)

RED’le çalışmak konusunda bir takım notlar aktarmak isterim (Yalnız henüz ortada kesin bir iş akışı olmadığı için bazı notlarım iki ay sonra tamamen anlamsız hale gelebilir. Şimdiden uyarmakta yarar var.)

Continue reading ‘RED’le Devam: Winsa’

Lumix GH1

gh1 Sonunda Panasonic de Full HD trenine bindi. Dün duyurulan Lumix DMC GH1 (Daha önce büyük umutla bahsettigim G1 in yeni sürümü) Full HD kayıt yapıyor. Hem de AVCHD formatında ve üstelik 24p hızında (Canon daha uyusun… Belki birlikte balığa gideriz uyandıklarında)

Daha bitmedi yeni Panasonic istenirse 720p de 60 kareye çıkıyor! PAL/NTSC seçeneği de var ve hepsinden önemlisi video seçeneğinde diyafram ve örtücü hızı elle (manuel) kontrol edilebiliyor! kameranın gövde ağırlığı sadece 385 gr.

Bu hareketle Panasonic gönüllerde taht kuruyor. Her ne kadar full frame bir algılayıcısı olmasa da sonuç olarak APS-C bir algılayıcı için çok iyi… Canon’un bilerek yapmadığı her şeyi bile isteye yapan Panasonic’i hararetle kutluyorum!

Daha ayrıntılı bilgi şurada.

Yeni HP Monitor

c01411762 HP ve Dreamworks’un ortak geliştirdiği yeni monitöre bugün kısaca bakabildim.

Bildiğimiz klasik LCD monitörler 24 bit derinliğinde çalışıyorlar (yani teorik olarak 16.7 milyon renk ayırt edebiliyorlar).

HP’nin yeni monitörü LP2480zx ise 30 bit çalışıyor ve yine teorik olarak 1 milyar renk tonu gösterebiliyor. Tabi aradaki fark çok büyük. Buna ek olarak monitör LED teknolojisiyle aydınlatıldığı için dinamik aralık, motion blur ve renk tutarlılığı gibi alanlarda çok daha başarılı.

Ayrıntılı bir inceleme yapamasam da gördüğüm kadarıyla sonuç “üzücü şekilde” başarılı. Üzücü diyorum çünkü 24 inçlik monitörün fiyatı 3500 USD (Amerika da 1999 USD’ye düşmüş). Gerçi benzer bir monitör için Sony 25.000 USD istiyor!! Yani HP sudan ucuz sayılır.

“Ben bütün renkleri göreceğim” diyorsanız paraya kıyacaksınız artık! Yalnız sizin görebileceğiniz bu renkleri başka kimse göremeyecek ama olsun : )

Dreamworks ve geliştirme süreci hakkında daha ayrıntılı bilgi için şuraya bakabilirsiniz.

Social Media

Visit Us On TwitterVisit Us On Youtube