Monthly Archive for Kasım, 2008

Nikon D3X

Henuz resmi olmasa da Nikon D3X beklendiği şekilde çıktı. 24 MP lik bir D3 olan bu yeni model büyük olasılıkla Sony A900’deki algılayıcıyı kullanıyor. Böylece megapixel yarışında Nikon ve Sony şimdilik Canon’u geçmiş oluyorlar.  Yeni Nikon video seçeneği sunmuyor ama sasirtici olarak 16 bit renk desteği veriyor. Bu da D3X in ürettiği her kare yaklaşık 130 MB olacak demektir…

Ayrıntı burada.

PS: 16 bit renk desteği değil 14 bit renk derinliğinde 16 bit işleme seçeneği sunuyormuş. Ne demekse!!

Quiz: Hangisi Hangisi?

hangisi RED?

Hangisi hangisi?

İlkercanikligil.com’dan büyük yarışma! Yukarıdaki üç kare RED, Panasonic HPX171 ve Sony EX1 ile cekildi. Acaba hangisi hangisi? Cevaplari asagi bekliyoruz. Kazanana ne ödül verileceği belirsiz şimdilik 🙂

RED Üzerine

[flashvideo file=”https://www.ilkercanikligil.com/wp-content/uploads/red.flv” image=https://www.ilkercanikligil.com/wp-content/uploads/red.jpg /]

RED kamerayı test ettiğimizi söylemiştim. Bir kaç gündür boş vakitlerimde elimdeki bu RED dosyalarıyla oynuyorum. RED ile ilgili genel bir bilgilendirme yapmakta yarar olabilir.

1 – RED nedir?

RED bugüne kadar alıştığımız video kameralardan farklı bir mantıkla çalışıyor. Bunun bir kaç nedeni var. Öncelikle RED bildiğiniz video kameralardan daha büyük bir algılayıcı kullanıyor. Bu da sinema ve fotoğraf makinası merceklerini kullanabilmemizi ve bunlardaki dar alan derinligini elde etmemizi mümkün kılıyor.

Daha da önemlisi RED algılayıcının üzerine düşen görüntüyü HAM VERİ (RAW) olarak kaydediyor. Bu ne demek? Video kameralar rengi elde etmek için genelde 3 algılayıcı kullanırlar ve bu algılayıcıların (Red, Green, Blue) her birinden gelen ham veriyi olduğu gibi kaydetmezler. Veri miktarını düşürebilmek için kameralar bu verileri “işlerler”. Örnek olarak sizin kameraya girdiğiniz beyaz ayarı bu işlemde birinci önemdedir. Kamera yaptığınız seçime göre üç kanaldan gelen bilgileri derler (aslında kodlar) ve bir resim ortaya çıkarır. Bu resim yanlış beyaz ayarıyla oluşturulduysa geri dönüş imkansızdır.

Tek algılayıcı kameralarda aynı işlem Bayer filtresiyle yapılır. Her pikselin önünde bir renk vardır ve böylece algılayıcı kendi içinde üçe bölünmüş olur. Eldeki bu eksik veri “işleme” sırasında tamamlanır ve sonuç resim oluşturulur.

Continue reading ‘RED Üzerine’

İmdat!!!

Biz elimizi RED’e sürdük derken RED yaptı yine yapacağını. Günlerdir beklenen duyurunun ne olduğu sonunda açıklığa kavuştu.

Yeni RED vizyonu şöyle açıklanabilir: Lego yapar gibi kamera yaratabileceksiniz. RED değişik algılayıcılar sunuyor (3K dan 28K ya kadar). Bunlardan size uyanını seçiyor ve istediğiniz gövdeyi, vizörü, LCD yi birleştirip kendi kameranızı ortaya çıkarıyorsunuz. Bu sisteme daha önce açıklandığı gibi genel olarak DSMC (Digital Stills and Motion Camera) adı verilmiş.

Bazı fikirler kağıt üzerinde çok güzel durur ama iş uygulamaya gelince patlar. Aha buraya yazıyorum bu da onlardan biri. 28K nedir bu arada bir tür şaka mı? Yahu daha üretiğiniz 4K lık görüntüleri açmak mümkün değil. 28K neyin nesi?

Hadi diyelim ben yanılıyorum ve bu gerçekten iyi bir fikir. E peki Jannard amca hani 5D mk2 yi mahvedecektin? Senin 5D Mk2 dengi cihazın şu an 12.000 USD (sadece gövde)…

RED benim ve benim gibilerin yapmasını hasretle beklediğimiz tek şeyi yapmayıp onun dışında milyarlarca şey yapmayı seçmiş nedense (sitelerinde 2.251.799.813.685.248 adet değişik kamera ürettiklerini iddia ediyorlar). Yapılması gereken sadece tek bir kameraydı oysa: Full frame 2K veya 3K çekebilen 5000 dolar altı, küçük bir kamera! Evet inanması güç ama bu yeni sistemde böyle bir kamera yok.

Ne diyelim? Hayırlı olsun. Ayrıntı burada.

One Night in RED*

*Kırmızı Bir Gece

Sonunda RED’i gördük. Sevgili Ergin Öztürk‘ün inceliği ve Guerilla Films‘in konuk etmesi sayesinde, Alp ve Ufuk‘un katılımıyla yıllar süren bekleyişin sonunda RED’i omzuma alıp bir kaç plan çekebildim. Bir takım sıkıcı testler de yaptık tabi onlara da sonra geleceğim ama şimdilik sadece hissiyattan bahsetmek yeterli.

** Kamera hafif değil. 35 mm’ye göre veya Arri D20’ye göre epey hafif ama sonuçta yine de prosumer video kameralarla kıyaslanmaz. 10 dakika taşıyınca belde bir sızlama yaratıyor 🙂

** Tasarımı ve malzemesi iyi görünüyor. 3 saatlik deneme sırasında bir kere kilitlendi. Her açış yaklaşık 30 sn. sürüyor.

** Test çekimleri biraz sıkıcıydı ama omuza alıp gerçek mekanda çekim yaparken çok zevkli. Özellikle 50 mm 1.4 veya 85 mm ile çekim yapmak bugüne kadar adaptörlerle debelenen biri için çok çok zevkli.

** Görüntü kalitesiyle ilgili testleri henüz ayrıntılı incelemedim ama 4K çözünürlük tabi ki iyi görünüyor.

** İş akışı (workflow) sorunları olduğunu düşünüyorum. Bunları ayrıntılı olarak yazacağım fırsat bulunca.

Bütün olası sorunlara ve çekinceye rağmen RED bence güzel. Bugüne kadar gördüğüm en güzel video kamera diyebilirim (her ne kadar üreticileri ona video kamera demeseler de!)

Devam Edecek!

HPX171 ve RED!

Bugünler kameralar açısından epey bereketli.

Başarı TV tarafından yollanan Panasonic HPX171 dün elime geçti. Yine test edip yorumlayacağım. HPX171 çok tutan HVX200’ün devamı, geçen hafta incelediğim HMC151’in de abisi… Bu yeni seride öncekinden farklı olarak DV kaset sistemi yok (ki bu hayırlı bir durum). Kamera 20 kadar HD ve SD formatı destekliyor ve üzerinde HD SDI çıkışı var.

Ayrıca Ergin sayesinde bu akşam ilk defa RED’i inceleyeceğiz. HPX171’i RED e karşı da test edebiliriz. Haksız bir karşılaştırma olsa da belki de Panasonic için dev bir adım olabilir 🙂

Sonuç olarak blogu izlemeye devam ediniz!

HMC 151 Deneme Sürüşü

Bir kaç gündür HMC 151 ile oynama şansım oldu. Herhangi bir kamerayı test etmek aslında epey sıkıcı bir iş. Öncelikle haksızlık etmemek için testin iyi tasarlanması, uygulanması ve doğru yorumlanması gerekiyor.

Çok ayrıntılı testlere girişmedim açıkçası (kameranın bütün özelliklerinin tek tek alternatifler halinde test edilmesi gibi). Zaten bir sürü web sitesi onları gayet iyi yapıyor. her ne kadar Alp Korfalı sayesinde DPreview’a taş çıkaracak bir test ortamı yarattıysak da 🙂 sonuçta sadece en temel testleri yaptık diyebiliriz.

Elimizde HMC 151’in sınıfında bir kamera yoktu (Gerçi bu sınıfın hangi sınıf olduğu konusunda da ciddi şüphelerim var onlara da değineceğim). Bu nedenle bir üst sınıf (Sony EX1) ve bir de alt sınıf (Sony HC1E) ile kıyaslama yaptık. Tabi ki bu kıyaslamalar aslında bir noktada yanıltıcı. Zira EX1 üst sınıf bir kamera, HC1 ise HDV temelli, tek CMOS lu ve epey eski bir kamera…

Yine de bir şeyi bir şeyle kıyaslamak adet olduğundan bu yola gittik. Bu kıyaslamalara bakıp çabuk sonuçlara varmamanızı öneririm.

Evet inceleme notlarına geçiyoruz:

Continue reading ‘HMC 151 Deneme Sürüşü’

5D Mk II: Yeni Video

Yeni bir 5D MK2 videosu ortaya çıkmış. Buradan izlenebilir.

Yeni Panasonic HMC 151!

Panasonic Türkiye temsilcisi Başarı TV‘den Ömer Kaşdarma’nın inceliği sayesinde yeni Panasonic HMC 151E’yi test etme olanağına kavuştum. Alet az önce geldi şu anda aküleri şarj etmekle meşgulüm…

Sanırım gelecek hafta başına doğru ayrıntılı bir inceleme yazısı olacak… Bilmeyenler için HMC 151 çok başarılı olan DVX100’ün devamı sayılabilecek bir kamera. Tabi ondan farklı olarak sadece HD formatlarını destekliyor ve SD kartlara AVCHD olarak kayıt yapıyor.

3 Milyar Fotoğraf!

Yahoo’nun çok tutan fotoğraf paylaşım sitesi flickr 3 milyar fotoğrafa ulaştı. Her ne kadar  Yahoo epeydir Flickr’i nasıl paraya tahvil edeceğini bilemese de “Bir gün mutlaka…” diyerek epey de masraflı olan servisi elinde tutmayı sürdürüyor.

Şu anda elinde en çok fotoğraf bulunan microstock sitesinin “sadece” 5 milyon ile Shutterstock olduğunu hatırlarsak flickr’in elindeki kinetik enerji daha iyi anlaşılır!

Macro Stock görüntü sektörünün kazanç olarak en büyüğü Getty‘nin elinde 70 milyon, Bill Gates’in Corbis‘indeyse 100 milyon fotoğraf bulunuyor. Toplam pazar büyüklüğü 2 milyar dolar olan stok fotoğraf alanında henüz flickr’in elindeki 3 milyar fotoğraf herhangi bir değer taşımıyor ama bu fotoğrafların sadece yüzde 1’i bile kullanılabilir kalitede olsa 30 milyon fotoğraf eder.

Kısaca Yahoo’nun elinde çok değerli bir şey var ancak henüz 5 kuruş etmiyor!

PS: Bu arada Facebook’un elinde 10 milyar fotoğraf varmış!!!

Social Media

Visit Us On TwitterVisit Us On Youtube