Son bir kaç yılın en ilginç (aslında beklenen) gelişmelerinden biri Micro Stock Fotoğrafçılığı : Bu işin öncüsü, 2000 yılında Bruce Livingstone tarafından kurulan Istockphoto adlı şirketti. Şirket öyle ilgi çekti ki 2006’da 50 milyon dolara stok fotoğraf sektörünün devi Gettyimages’a satıldı.
Bu sistemde fotoğraflarınızı bir microstock sitesine upload ediyorsunuz. Eğer uygun görülürse fotoğrafınız satışa konuyor. Her satıştan 30 cent ile 20 dolar arasında değişen miktarlar kazanıyorsunuz (bu yüzden Micro!). İlk bakışta az gibi gelebilir ancak hedef kitle milyonlarca insan olunca bu rakamlar çok çabuk artıyor. Danimarka’dan Yuri Arcur adlı bir vatandaş bu sitelerden ayda 65.000 dolar kazanmayı başarmış biri olarak efsane sayılıyor. Tabi Istock’un başarısından sonra yüzlerce site ortaya çıkmış ama bunların en iyileri (bence) üç tane:
www.istockphoto.com / www.shutterstock.com / www.dreamstime.com
Bu sitelerden para kazanabilirsiniz ama tabi bu işin çok kolay olduğunu düşünmemek gerek. Milyonlarca fotoğraf arasından sıyrılmak için teknik olarak kusursuz kareler üretmek ön şart…
Ben de son dört ayda bu sitelere 200 kadar fotoğraf koydum. Tabi şimdi “Ne kadar kazandın?” diyeceksiniz. Para konuşmak ayıptır bizim memlekette o yüzden şöyle söyleyeyim: EF 24-70 2.8L’im şu an kendini çıkarmış durumda!
Ilkercim,
Verdigin ip ucundan ne kazandigini anladik 🙂 Daha cok kazan insallah da is yapan karelerin hangileridir, onlari da bir gorsek…
Metecim: İstegin uzerine en cok satan kareyi post a ekledim : ) Sadece o fotograf yaklasik 70 dolar civarında bir kazanç sağladı…
ilker bu site hakında sana birşeyler sormak istiyorum…acaba msn de falan görüşebilir miyiz.bu arada önceden üyelik parasızdı ama şuanda paralı duruma geçmiş diye duydum doğru mu acaba…
Parali uyelik diye bir sey ancak fotograf satin almak isteyenler icin gecerli… siz “contributor” veya “photographer” olarak hesap acacaksiniz…
peki orda ne kadar indirildiklerini görünüyor…365 falan yazıyo bu ne kadar kazandığı anlamına gelir …2 mb bir foto olduğunu düşünürsek 1 kere download edilince ne kadar kazanılır…
Indirme basina ortalama yaklasik 1 dolar diye dusunebilirsiniz… Tabi fotografiniz buyukse kazanciniz artiyor…
çok soru sordum ama kusura bakma ilker…aynı fotoğrafı bikaç stock sitesine birden koyabiliyor muyuz…ve kayıt olurken ne gibi sorular soruluyor…
bu arada çektiğin fotolara baktım gerçekten de harika…özellikle leyla nın fotoğrafı çok güzel…The Kiss!isimli bi foto var onu nasıl yaptığını da merak ettim doğrusu…çalışmalarında başarılar…
Tesekkurler. Ayni fotografi bir cok siteye koyabilirsiniz ama tek bir siteyle exclusive olmak da mumkun. Bu durumda komisyonunuz artiyor.
Oncelikle bir kimlik belgesi istiyorlar (genelde pasaport) sonra belli sayida ornek fotograf yollayip kabul edilmeyi bekliyorsunuz.
kabul edilmek cok kolay degil ama inanilmaz zor da degil. teknik olarak hatasiz fotograflari secip gondermek gerek.
shutterstock sitesinde bir fotoğrafın yanında ne kadar download edildiği yazmıyor…yoksa ben mi göremiyorum…bu arada çektiğiniz fotoğraflara baktım biraz önce 50 ve 60 mb kadar boyutları var..bunu hangi makineyle yapıyorsunuz..ve ben raw formatında fotoğraflar çekiyorum bu da taş çatlasa 8 mb oluyor…acaba bu bi sorun oluşturur mu site tarafından…
evet shutterstock o bilgiyi sadece fotografcinin kendisine gosteriyor. O 50 – 60 MB lik fotolar Shutterstock un interpolation ile urettigi tif kareler. Normalde ben de 10 MP lik bir makina ile cekiyorum…
ben illüstrasyonlarımı göndermek istiyorum siteye…acaba hangi formatta istiyorlar…yoksa ben istediğim formatta gönderebilir miyim…
Site derken hangi siteyi kast ediyorsunuz? Yazida uc siteden bahsediliyor. Hepsinin kurallari farkli…
istockphoto ve shutterstock sitelerinden…
Istock un ilusrasyonlarla ilgili kurallari bayagi agir. Zaten once bir sinavdan geciriyorlar… Shutterstock da daha serbestsiniz. EPS dosyasi olarak yollamaniz yeterli oluyor…
bu arada biraz önce üyeliğim geri çevrildi…shutterstock a kimliğimi gönderdim…kabul edilmedi…pasaportumu göndermemi istedi…benim de pasaportum yok…bu siteye üye olabilmek için illa bi yurtdışı seyahati mi yapmamız gerekiyor…anlamadım yaniii….
Ehliyet deneyin. Turkiye zaten “sakincali bolge” listesinde. Ne yazik ki bir kac uyanik arkadasimiz bu siteleri dolandirmaya calismis (baskalarinin fotolarini yukleyerek) bu yuzden turkiye kara listede…
bu arada ilker hocam sizin fotoğraflarınıza baktım shutterstockta gerçekten güzel karelerniz var….siz pasaportla üye oldunuz galiba…sorularımı cevaplandırdığınız için teşekkür ederim…yararlı bir blog olmuş..çalışmalarınızın devamını dilerim…
Türkiyedeki üyler ödemelerini nasıl alıyorlar.
Paypal ile VISA kartiniza aktarabiliyorsunuz. Payoneer falan gibi bir takim siteler de varmis bu isi yapan ama kullanmadim, bilmiyorum.
Paypal yuzde 5 falan kesinti yapiyor bu arada…
merhaba,
istock’a video yükleme ile ilgili bilgiye ihtiyacım var.
bir süredir fotograf yüklüyorum ve kabul görüyor. video sınavınıda geçtim. sample yüklemek istediğmde başarılı olamadım. MPEG Streamclip programı ile çalışıyorum (en basit programlardan biri ve yeter derecede kalite sağlıyor). sample kabul gördükten sonra videoların (genelde mark ii ile çekiyorum) nasıl yükleneceğine dair tüyo aldım. ancak sample ile ilgili bilgi eksiğim var.
bilginiz varsa paylaşabilirseniz sevinirim. şimdiden teşekkürler.
🙂
gavurun RTFM dediği kadar varım.
Stock Video Training Manual’da hepsi yazıyormuş.
Videoda istock forumunda da epey bilgi var. özetle photo jpeg veya motion jpeg codec kullanıcan ve mov olacak. Kişisel olarak photo jpeg’i tercih ediyorum ama istock açısından görüntü kalitesi iyiyse ikisi de aynı, bişey farketmiyor. Fotoda 100 iso dışında çekilenler red görür direk ama videoda rahat olabilirsin, benim 1600 iso da pek çok işimi aldılar. Öte yandan istock videoda orta halli bir site, foto satışındaki gibi üst düzey başarısı yok. haftada 10 tane yükleme hakkı ve 8-9 hafta süren bekletme süresi de cabası.. yeni girenler için bu dediğim tabiki, exclusive’sen iş değişir..
http://submit.shutterstock.com/tutorial/
KAFAM KARIŞTI BU ÖDEME ŞEKİLLERİNDE
http://www.moneybookers.com/app/help.pl?s=fees&l=TR
http://www.paypal.com.tr/tr
HANGİSİ DAHA İYİ?
ben paypal kullaniyorum, memnunum. komisyon yok denecek kadar az, ebayden falan direk alisveris yapabiliosun, yurtdisina para gondermek istediginde yine en ucuz yontem fln.. ben memnunum paypaldan, tavsiye ederim
Merhabalar bir ekleme yapmak istiyorum bende stock sitelerinde eser satan birisiyim http://www.fotolia.com isimli sitede satış yapıyorum.Fotoğraf olarak fazla eserim yok (25 adet) genelde vektör satıyorum.Toplamda 1300 adet vektörel çalışmamız var gayet iyi satılıyor.Bu siteyide deneyebilirsiniz.
Merhaba, bende fotoliada az da olsa satış yapıyorum fakat bazı sitelerin istediği kimlik mevzuusuna güvenilirlik bakımından kafam karıştı, yada ben mi önyargılı davranıyorum
Merhaba,
Bu sitelere uye oldum ancak koydugum fotolar reddoluyor. Sony a77 16-50 mm lens ve tripoddan olusan ekipmanım var, rica etsem bana ,
+ ilave ekipman
+ fotoshop benzeri yazılım
konularinda oneride bulunur musunuz,
Tripod ile otomatik modda cektigim fotolara bakiyorum da sitede sergilenen fotolarla gercekten farklilar. İlla ki amator olmamin etkisi de vardir ama baska birseyler de var..
Soyle sorayim; ayni noktadan ayni Aci, Iso, Enstantene vb ile aynı kareyi ceksem de fotoyu benim koyamayip baska birinin koydugunu farzediniz, bu nasıl olur? Yani lense ilave filtre mi takmaliyim, ya da fotoyu bir programda islemem mi gerekiyor aradaki fark neden kaynaklaniyor olabilir? Tesekkurler
selam metin ornek fotograflarinizi yollarsaniz bir yorum yapabilirim. email icin adim soyasim gmail adresine mail atabilirsiniz.
..
bir şey daha eklemek isterim fotoğrafa ek olarak “cep telefonu kameramanlığı” diye bi şey de var. Cep telefonunuzla çektiğiniz HD veya 4K videolarınızıda satabiliyorsunuz artık shutterstock üzerinden.
Google arama sonuçlarına göz atın 🙂
https://www.google.com.tr/search?client=safari&rls=en&q=cep+telefonu+kameramanl%C4%B1%C4%9F%C4%B1&ie=UTF-8&oe=UTF-8&gfe_rd=cr&ei=7oCgV62WAsOz8wfpka3ICw